Yliopistotkin ovat alkaneet soveltaa lean-periaatteita hallintoprosessiensa parantamiseksi, tavoitteena tuottaa lisäarvoa opiskelijoille ja opettajille. Esimerkiksi leania hyödyntämällä kestävään kehitykseen, on saavutettu huomattavia tuloksia. On säästetty mm. 444 754 painettua paperiarkkia, mikä johti 1 380 000 litran vesimäärän säästöön ja 67 puun säilymiseen. Tämä osaltaan osoittaa, kuinka lean-ajattelu voi vaikuttaa merkittävästi myös kestävään kehitykseen.
Lean-ajattelun hyödyntäminen ympäristövastuullisuudessa perustuu sen erinomaisiin työkaluihin, kuten arvovirtojen kartoitukseen, 5S-metodiin ja A3-raportointiin. Näistä erityisesti arvovirtojen kartoitus ja hukan eliminointi ovat keskeisiä kestävän kehityksen kannalta.
Vihreä arvovirran kartoitus
Arvovirtojen kartoitus auttaa tunnistamaan ja eliminoimaan hukkaa liiketoiminnassa, mutta vihreä arvovirran kartoitus laajentaa näkökulmaa ympäristöasioihin. Tämä menetelmä haastaa nykytilan ja auttaa määrittämään tavoitetilan, lisäten samalla tietoisuutta ympäristöasioista. Se kannustaa tiukempien kestävän kehityksen tavoitteiden asettamiseen ja saavuttamiseen. Vihreän arvovirran kartoitus vastaa kasvaviin vaatimuksiin kestävien käytäntöjen omaksumiseksi, ja se parantaa organisaatioiden ympäristönäkökulmia sekä yhteistyökykyä ja innovatiivisuutta ympäristöhaasteiden ratkaisussa.
Ympäristöhukan havaitseminen
Vihreän arvovirran kartoituksessa käytetään kehystä, joka muistuttaa Toyotan alkuperäisiä seitsemää hukkaa, mutta keskittyy ekologisiin näkökulmiin. Näitä seitsemää vihreää hukkaa ovat energia, vesi, materiaalit, jäte, kuljetus, päästöt ja biodiversiteetti. Näiden hukkien tunnistaminen ja eliminoiminen auttaa organisaatioita vähentämään ympäristövaikutuksiaan ja parantamaan kestävyyttä.
Seitsemän vihreää hukkaa
- Energia: Selvitä, käytätkö oikeaa energiamuotoa ja voitko siirtyä uusiutuvaan energiaan.
- Vesi: Voisitko käsitellä tai kierrättää vettä prosesseissasi?
- Materiaalit: Suunnittele jätteet pois ja saastuminen tuotteista ja prosesseista.
- Jäte: Edistä kierrätystä ja uudelleenkäyttöä.
- Kuljetus: Vähennä liikkumista ja kuljetuksia ympäristövaikutusten pienentämiseksi.
- Päästöt: Arvioi ja vähennä päästöjä.
- Biodiversiteetti: Huomioi toimintojen vaikutus ekosysteemeihin.
Näiden vihreiden hukkien tunnistaminen ja eliminointi auttavat organisaatioita kohtaamaan ympäristöhaasteet tehokkaasti ja kestävästi. Lean-ajattelun soveltaminen ympäristövastuullisuudessa ei vain vähennä hukkaa ja paranna tehokkuutta, vaan se myös edistää kestävää kehitystä ja ympäristöystävällisiä käytäntöjä.
Aineisto: Sustainability in Public Universities through lean evaluation and future improvement for administrative processes https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0959652622048922