Kirjoituksissa pyritään avaamaan myös lean-ajattelua. Varsinainen pihvi löytyy tesktin jälkeen löytyvien artikkeli- ja videolinkkien takaa…

Toivonkin, että lukiessa ja katsoessasi näitä videoita miettisit, miten sinä voisit hyödyntää näitä esimerkkejä omassa työssäsi.

Lean-ajattelu terveydenhuollon johtamisessa

Lean-ajattelu terveydenhuollon johtamisessa
Leania hyödyntäen on saatu aikaan 1,4 M€ kustannussäästöt vuodessa

Terveydenhuollossa lean-oppeja on alettu soveltaa 2000-luvulla varsinkin sairaaloissa. Alkuun Britanniassa ja Yhdysvalloissa sairaalat ovat suosineet lean-oppien soveltamista, jotta terveydenhuollon organisaatiot pystyisivät lisäämään arvoa potilaille ja samalla hillitsemään kustannusten kasvua.

Suomessa HUS ja Armilan kuntoutuskeskus ovat olleet edelläkävijöitä terveydenhuollossa.

Armilassa potilaiden hoitoajat ovat lyhentyneet 9 %, kuntoutettavat saavat 100 % enemmän lisäarvoa tuottavaa ja vaikuttavaa aikaa vuorokaudessa, kuntoutuksen kokonaiskustannukset ovat vähentyneet 7 prosenttia, neljän kuukauden kuluttua kotona asuvien määrä on kasvanut 30 %, saavutetut kustannussäästöt ovat 1,4 M€ vuodessa.

Leanin hyödyntämistä ateriapalvelussa

Leanin hyodyntämistä ateriapalvelussa
Kaizen, jossa systemaattisen ongelmaratkaisun avulla ateriapalvelun jakeluprosessia

New Yorkissa hurrikaani Sandy teki laajasti tuhoja. Tämän jälkeen asukkaat eivät saaneet ruoka- ja perustarvikkeita.

Ohessa on video, joka kertoo, kuinka Toyotan TSSC-organisaation tiimi teki yhteistyötä Metro World Childin, liikkuvan ruoanjakeluyksikön henkilökunnan kanssa, joka jakaa hätäruokalaatikoita yhteisön jäsenille Far Rockawaysissa New Yorkissa. Tämän videolla kuvatun Kaizen session jälkeen jaettavien aterioiden määrä NYC:n ruokapankissa pystyttiin kasvattamaan merkittävästi.

Heidän yhteinen päämääränsä oli yksinkertainen, mutta tärkeä – tehostaa Metro World Childin toimintaa auttaakseen sitä toimittamaan enemmän ruokaa, nopeammin, useammalle sitä tarvitsevalle newyorkilaiselle.

Videolla kerrotaan, kuinka voittoa tavoittelematon yritys voi ottaa käyttöön Toyotan legendaarisen tuotantojärjestelmän (TPS) lisätäkseen aterioiden määrää ihmisille, jotka edelleen kärsivät hurrikaani Sandyn tuhoista.

Ohessa video siitä, miten kahdeksan viikon aikana toimintaa saatiin kehitettyä merkittävästi.

Lue lisää aiheesta https://www.mealsperhour.com/

Lean valmistus Boeing 737 lentokonetehtaalla

Lean valmistus Boeing 737 lentokonetehtaalla
Boeing 737 lentokonetehtaalla on hyödynnetty pitkään lean-ajattelua

Lentokoneen valmistaminen on monimutkaista työtä. Boeing 737:n kokoamiseen kuuluu 367 000 osaa, paljon niittejä sekä ruuveja ja myös 58 kilometriä sähköjohtoa. Tuotantomenetelmät ovat kehittyneet valtavasti sen jälkeen, kun ensimmäinen 737 valmistettiin vuonna 1966. Suurin ero on lean valmistus. Lentokoneita ei enää koota yhdessä paikassa staattisissa tuotantotiloissa (perinteinen valmistus). Nykyisin tuotanto on liikkuvalla kokoonpanolinjalla, joka on samanlainen kuin autotuotannossa. 1990-luvun lopulta lähtien yhtiö on jatkuvasti parantanut tuotantoa. Boeingia voidaankin käyttää esimerkkinä, miltä lean-valmistus näyttää.

Lopullinen kokoonpano sisältää siivet, takaosan, pyörät, moottorit, sisätilat, johdot, ohjaamon ohjaimet ja lentojärjestelmät.

Boeing 737 kootaan yhteen tehtaaseen Rentonissa, Washingtonissa lähellä Seattlea. Lean-ajattelun ja jatkuvan parantamisen käyttöönoton jälkeen Boeingin Rentonin tehtaan 737-koneiden kuukausituotanto on kolminkertaistunut:

199911 kpl
200521 kpl
201442 kpl
201747 kpl
201852 kpl

Ohessa lyhyt video Boeing 737 lean valmistuksesta

Lisää aiheesta https://www.boeing.com/news/frontiers/archive/2002/august/cover.html

Samankaltaiset artikkelit