Moi,

Tässä vlogissa käsitellään mudaa, eli liinin kahdeksaa perinteistä hukkaa. Ja mitä ne siis ovat?

  1. Odottaminen. Ihmiset joudutaan odottamaan, jos on todellista hukkaa ja menetettyä aikaa. Esimerkiksi seuraava työnvaihe odottaa jotain. Konkreettinen esimerkki tästä on vaikka odotetaan henkilöitä saapuvaksi.
  2. Ylituotanto.Tehdään enemmän kun on tarpeellista tai tehdään aiemmin kun vaaditaan. Tämä voi johtua myös siitä, että tehdään nopeammalla tahdilla kun on tarpeellista. Esimerkkinä tästä on vaikka, että tehdään jotain varmuuden vuoksi.
  3. Varastot ja ylimääräiset materiaalit. Tarvikkeet, keskeinen työ tai valmiit tuotteet, jotka eivät tue juuri oikean aikaan toimitusta tai palvelua. Varasto voi olla fyysinen tai tietojärjestelmissä piilossa. Kuten esimerkiksi tästä asiat tietojärjestelmissä, jotka odottavat hyväksyntää tätä päätöstä.
  4. Liikkuminen ja etsiminen. Mikä tahansa ihmisten liikkuminen, joka ei lisää tuotteen tai palvelun arvoa. Mennään hakemaan, mennään tekemään, etsitään tietoa, työkaluja, papereita. Hyvänä esimerkkejä työstä, jossa ei esiinnny turhaa etsimistä, on kirurgityö. On kirurgityö. Siinä kaikki on mietitty valmiiksi.
  5. Hylky ja virheet. Eli suoranainen hylky ja virhe tai puutteellinen tieto. Seurauksena tästä on lisätyövoimaa tarkastamassa, tekemässä uudelleen sekä korjaamassa. Konkreettinen esimerkki tästä on esimerkiksi jossain sote-piireissä käytössä olevat puutteellisesti toimivat tietojärjestelmät.
  6. Ylilaatu ja prosessointi. Nämä ovat siis toimenpiteitä, mitkä eivät lisää tuotteen tai palvelun arvoa. Parannukset ja lisäykset, jotka eivät näy asiakkaalle ja asiakas ei tarvitse näitä ominaisuuksia. Näitä on usein tarkastukset, paperityöt ja erilaiset hyväksymykset.
  7. Siirrot. Siirrytään materiaali ympäriinsä. Papereita tai asioita. Tai siirretään tietoa sähköpostista toiseen. Tai moninkertaiset materiaalisiirtemiset. Syytähän on usein huono layout.
  8. Käyttämätön potentiaali. Tämä on yksi suurimmista hokista. Eli meillä olisi olemassa ratkaisu ongelmaan, mutta sitä ei hyödynnetä.

Ensi kerralla käsitellään sitä, miten näistä hukista päästään eroon.

Samankaltaiset artikkelit